Groene kerk

Protestantse gemeente Appelscha: Groene kerk

De kerkenraad heeft besloten om een groene kerk te willen zijn. Daarom hebben wij ons aangemeld als groene kerk bij www.groenekerken.nl.Groene kerken die zich daarbij hebben aangesloten, zijn herkenbaar aan een bordje, waarop is vermeld: Wij zijn een groene kerk. Doel van deze organisatie is om van elkaar te leren en bij elkaar ideeën op te doen t.b.v. het steeds “groener denken” en “groen doen”. Dat bordje hebben we nog niet, maar gaan we nog wel krijgen.

Waarom een groene kerk?

In de Bijbel staat dat de mens de aarde van God in beheer heeft gekregen. Dat geeft ons als mensen in het algemeen en als christenen in het bijzonder, een verantwoordelijkheid voor onze aarde. Bij het besturen van kerken staan uiteraard meestal praktische, stoffelijke en geloofsinhoudelijke punten voorop en lijkt groen denken niet zozeer een dagelijks aandachtspunt. Maar als je erover doorleest, zie je dat groen denken verder gaat dan het milieu en dat we eigenlijk al meer doen dan we denken en dat het goed zou zijn daarop verder te bouwen.

Een groene kerk, denkt aan meer dan alleen het milieu.
Een groene kerk heeft oog voor de volgende punten:

  • Natuur en milieu.
  • Duurzaamheid in beleid.
  • Geld
  • Geloof en inspiratie.
  • Bewust inkopen.
  • Energie en klimaat.

Als je daar eens in duikt (wat we bij de kerkenraad natuurlijk aan het doen zijn), DOEN we eigenlijk al best een boel, maar er zijn ook nog wel punten waarin we wat kunnen doorgroeien. Wordt vervolgd.

Gemaakt door de kinderen van de kindernevendienst

Klik op onderstaande link als u meer wilt weten!
Wij zijn een Groene kerk

Overgenomen uit Kerkklanken nr 7 2018

Overgenomen uit Kerkklanken nr 6 2018

Overgenomen uit Kerkklanken nr 5 2018

Overgenomen uit Kerkklanken nr 4 2018

Overgenomen uit Kerkklanken nr 3 2018

Overgenomen uit Kerkklanken nr 2 2018

OVERGENOMEN UIT KERKKLANKEN NR 1 2018

Van Djoke heb ik het stokje overgenomen. Haar verhaal over zuinig en groen sluit goed aan bij mijn jeugdervaringen.

In de Friese wouden waar ik met heit en mem en drie zussen opgroeide is het gemengde boerenbedrijf nooit groter geweest dan zeven koeien met wat kleinvee, zo’n 10 varkens en maximaal 100 kippen. De koeien werden bijna huisdieren en in de verzorging daarvan leverde ik, met plezier, al heel jong mijn deel. De komst van 100 ééndags kuikens was elke keer een feest! De donzige gele beestjes vermaakten zich prima onder de ‘kunstmoeder’ (een kachel met een groot scherm rondom). Een onvergetelijk tafereel.

Nu nauwelijks voor te stellen, maar toen (ca.1950-1960) leefden wij met de koeien onder één rieten dak met in de woonkamer een houtkachel als enige warmtebron. In het hele wâldhúske was één water-tappunt in de stal (!) en ook de lichtpunten (elektrisch!) waren binnen erg schaars.

En buiten observeerde ik vanaf het begin van de School met den Bijbel, met het vogelboekje ‘Wat vliegt daar?’ in de hand, de weidevogels. Ik zag de kievit, de tureluur, de grutto, de scholekster, de leeuwerik. Op eigen erf vond ik de nesten van de ekster, de mus, de spreeuw, de merel, de grote bonte lijster, het winterkoninkje en in mijn nestkastje broedde de gekraagde roodstaart!

Gestimuleerd door de school werd ook de ‘Geïllustreerde Flora’ een hulp om bloemen en planten te determineren en zelf een herbarium aan te leggen door de bloemen en planten te drogen tussen krantenpapier. Met de terminologie van nu zeg ik: Wat leefden we groen! De dieren en onze eigen moestuin voorzagen in bijna alles wat we nodig hadden om gezond te leven.

Maar de tijd is radicaal veranderd. Om financieel een redelijk bestaan te hebben heeft een boer nu een veelvoud nodig van het aantal dieren van toen. En de kleine weilanden met greppels en een grote diversiteit aan soorten gras en kruiden hebben plaats gemaakt voor grote, gedraineerde vlakten, begroeid met monoculturen. En voor mijn ogen zie ik het intensieve gebruik van vergif om de oogst te optimaliseren; een per abuis onbeplant stukje aardappelland blijft wekenlang zwart!

Ondertussen zijn de weidevogels verdwenen; in de wijde omtrek van Appelscha heb ik dit jaar geen van de vogels gezien of gehoord die ik in de aanhef opsomde. En van de diversiteit van de flora is ook weinig over. Wat jammer en is het die hoge prijs waard? En is het nodig? Ja, zeggen de politici, de economen, en ook de boeren: De consument wil vlees en zuivel en de klant is koning!

Maar ik zeg nee, het is níet nodig. We kunnen prima leven zonder vlees en zuivel. Sterker nog, dat is zelfs veel beter voor je gezondheid. Zelf ben ik (geb.1941) een wandelend voorbeeld van deze stelling.

Toen bijna tien jaar geleden bij mij een nare ziekte -sarcoïdose- werd vastgesteld leek dat het einde van mijn actieve leven. De oplevering van mijn laatste bouwwerk moest ik laten doen door een collega-architect; ik kon helemaal niks meer. Als voorzitter van de PvdA moest destijds Felix Rottenberg ook zijn werk neerleggen als gevolg van deze ziekte.

‘Dat heb ik eigenlijk nog nooit meegemaakt’ zei longarts Visser in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen, ‘maar de verschijnselen zijn weg, je longinhoud is weer normaal en je middenrif zit weer goed. De periodieke controles zijn niet meer nodig’.

En dat gebeurde nadat ik, geïnspireerd door mijn zoon, vlees en zuivel in mijn menu achterwege had gelaten. In plaats daarvan kwam er veel groente, rijst, aardappelen, fruit, noten, zaden op tafel. Binnen relatief korte tijd verloor ik mijn overgewicht, kwam op een bmi van 25 en kreeg mijn vitaliteit terug! Niet alleen fysiek, maar ook mentaal herstelde ik. Nadat ik weer kon tennissen en met een collega-architect wat werk oppakken, ben ik nu in het 3e jaar van een 5-jarige opleiding tot beeldend kunstenaar.

Wat kan de Groene Kerk met dit verhaal?

Misschien wijzen op Genesis 1: 29? Of het verhaal uit Daniël 1: 8-16? Of ons gezamenlijk afvragen of wij als burger, als consument, als boer, als christen wel goed bezig zijn? Wijzen op de 1,2 miljoen dieren die wij per dag (!) in Nederland doden? Ons afvragen waar toch al die pasgeboren haantjes en stiertjes blijven; je ziet ze nooit!

Of de youtube film van ex-beatle Paul McCartney, If slaughterhouses had glass walls, bekijken? Wijzen op ons onevenredig beslag op de voedselvoorraad van moeder Aarde? Of toch als groene kerk tot de kern gaan en ons afvragen wat de Schepper wil dat wij doen?

Poppe Ytsma

De groene pen wordt doorgegeven aan Tjalling Jonkhoff.

Groene kerk

Heb jij dat ook weleens? Je koopt iets in de supermarkt, vers fruit of groente, en thuis blijft het wat te lang liggen, zodat je vast wel eens een keer iets moet weggooien. Of producten waar een datum op staat en je wilt het gebruiken en dan is het over de datum heen. Wat dan? Nog gebruiken of toch weggooien? Ik gooi het liever niet weg, er wordt tegenwoordig toch al zoveel weggegooid in onze wegwerpmaatschappij.

Hoe zit dat eigenlijk met die datum? Soms zie je ‘THT’ maar ook wel ‘TGT’. Wat betekent dat nou eigenlijk? Hier heb ik enig speurwerk naar gedaan en het volgende ontdekt:
Consumenten blijken in veel gevallen het verschil niet te weten. Die onduidelijkheid werkt voedselverspilling in de hand. Maar liefst 15% van de 800 miljoen kilo voedsel die Nederlandse consumenten jaarlijks weggooien, verdwijnt daardoor onnodig in de vuilnisbak. Dat is niet alleen zonde van goed voedsel en geld, maar bovendien een verspilling van landbouwgrond, energie en grondstoffen.

THT staat voor ‘tenminste houdbaar tot’. Een THT-datum staat op voedingsmiddelen die niet snel bederven, zoals koffie, pasta of een pak diepvriesfrites. Na deze datum kan de kwaliteit, zoals smaak, geur of kleur van het product, achteruitgaan. Je kunt het vaak nog wel zonder gevaar eten. Kijk even goed of het er niet gek uitziet, ruik en proef een beetje. Op die manier kun je inschatten of je het nog kunt eten. Maak bijvoorbeeld van je restjes groente en pasta een lekkere soep!

TGT staat voor ‘te gebruiken tot’. Een TGT-datum staat op voedingsmiddelen die je maar kort kunt bewaren, zoals vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden of verse vruchtensappen. De TGT datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken. Na deze datum kunnen er ziekteverwekkers, zoals bacteriën, gaan groeien. Na de TGT-datum moet je het product dus weggooien. Door de producten kort na aankoop in te vriezen, kun je de houdbaarheid wel verlengen tot na de TGT-datum.

Er wordt ook wel gesproken over een simpelere houdbaarheidsdata. Het systeem zou beter kunnen. Een simpele houdbaarheidsdata die iedereen begrijpt, op de voorkant van de verpakking: ‘lekker tot’ en ‘veilig tot’ bijvoorbeeld. Daar kunnen producenten ook informatie opnemen over hoe het product het beste bewaard kan worden. Op producten waar het niet nodig is, zoals rijst, pasta of koffie, moet helemaal geen houdbaarheidsdatum meer staan. Die werken nu alleen maar onnodige verspilling in de hand.
Ten slotte wil ik het nog over een groene groente hebben: boerenkool. Het is inmiddels herfst en de koude en donkere dagen komen eraan. Dan wordt er vast wel stamppot boerenkool gegeten! Boerenkool is ook een hele gezonde groente. Het zit bomvol vitaminen, mineralen en antioxidanten. Boerenkool is ook een heel milieuvriendelijke groente. In het seizoen eet je boerenkool gewoon van de koude grond uit Nederland. Boerenkool wordt geteeld buiten op de akker en als de ‘vorst er overheen is gegaan’ dan kan de boerenkool geoogst en gegeten worden. De smaak en structuur zouden er beter van worden. Nu is het bij ons meestal stamppot boerenkool, maar ik hou ook wel van iets anders. Wij houden thuis ook wel van hartige taarten, dus heb ik een hartige taart met boerenkool uitgeprobeerd.

Ingrediënten:
300 gram boerenkool
5 plakjes bladerdeeg
100 gram rookworst
8 plakken ontbijtspek
125 ml crème fraiche
3 eieren
geraspte kaas

De boerenkool roerbakken in een wokpan. De worst in plakjes snijden. De plakken bladerdeeg verdeel je in een ovenschaal. Onderin leg je de plakjes worst, dan de boerenkool en vervolgens verdeel je de ontbijtspek hierover. De eieren en crème fraiche meng je door elkaar met een garde. Dit giet je eroverheen. Nog wat geraspte kaas en dan in de oven. Ik doe de hartige taart altijd in de heteluchtoven op 200C en dan gecombineerd met de magnetron op 360 watt. Een kwartier later is het klaar. Eet smakelijk!!

De Groene Pen geef ik door aan Djoke Heddema
Groeten,
Hendrika van Weperen

Op zondag 14 mei is direct na de dienst het bordje onthuld waarop staat ‘Wij zijn een GROENE KERK’. Dit bordje werd onthuld door ons aller Jolanda Marissen, die op deze plaats tijdens het hele jaar Groene Tips voor thuis heeft geschreven! Zo werd het jaarthema dat in september met de startzondag begon, feestelijk afgesloten. Nadat er in de dienst uitvoerig was stil gestaan bij Psalm 104 waarin de Psalmist de grootheid van God als Schepper bezingt. En natuurlijk het Groene Kerklied was gezongen. Nu we een Groene kerk zijn, gaan we ook voldoen aan de verplichting die dit met zich meebrengt om ieder jaar tenminste 1 groene stap te zetten. Zo blijven we met dit thema altijd nog bezig!

Janos Schellevis, predikant

‘Groen geloven, denken en doen thuis’
De webwinkels groeien als paddenstoelen uit de grond en er ontstaat een wildgroei aan bestelbusjes
in de dorpen en steden. In onze wijk zie ik soms verschillende bezorgservices achterelkaar aan rijden. Sommige daarvan zijn maar voor een deel gevuld. Hoe groen is web-shoppen eigenlijk?

Vandaag besteld en morgen of vandaag bezorgd.
Het klinkt fantastisch en het is heerlijk gemakkelijk. In de luie stoel, via de tablet op elk tijdstip van de dag een bestelling kunnen plaatsen en thuis laten brengen.
We hoeven de deur niet meer uit, hoeven er zelf geen moeite voor te doen en alles is mogelijk.
Drie bloesjes bestellen omdat je de maat niet precies weet en twee weer terug sturen of een product uit China laten komen omdat hij daar een paar euro goedkoper is.
Uit onderzoek blijkt dat het vervoer van online bestelde pakketjes Nederland jaarlijks tussen de vijf en tien miljoen euro aan milieuschadekosten oplevert.
Een schadepost die gemaakt wordt ten behoeve van ons gemak. We staan er niet bij stil hoeveel energie, brandstof en onderhoud het kost om een product thuisbezorgd te krijgen.
En het kan zo eenvoudig anders. Een lijstje maken met producten die gehaald moeten worden en gepland gaan winkelen. Boodschappen halen wanneer je toch langs die supermarkt rijdt i.p.v. die maaltijdbox. En ja, soms moet je concessies doen omdat het product wat jij wilt hebben nu eenmaal niet in de winkel ligt. Maar is dat allemaal zo erg?

In de schoot geworpen rijkdom is weer snel verdwenen, gestage groei maakt rijk.
                                                                                                         Spreuken 13:11.
Het is net als een kopje soep. Soep getrokken van groente en schenkel en wat een dag heeft staan trekken smaakt tien keer lekkerder dan een kopje cup a soup.

Iets wat moeite heeft gekost geeft voldoening, van je rijk en dankbaar voelen.
In het licht van de zorg die we hebben over het welzijn van deze aarde gaat de rijkdom nog verder. Het is rijkdom wanneer onze kinderen en hun kinderen en generaties erna ook kunnen genieten van deze prachtige schepping met vogels, vlinders, bomen, bloemen en dieren.
Alles is tenslotte niet in één dag geschapen en met de Paasgedachte nog in ons achterhoofd weten we wat het onze schepper heeft gekost om ons te kunnen laten genieten van alle rijkdom nu en later.

Jolanda Marissen- Koekoek

De Groene Kerk en de zonnepaneelvelden van Appelscha Hoog.

Tijdens de verbouwing van de kerk in 2015 hebben we als kerkrentmeesters erover gesproken of het voor ons als kerk aantrekkelijk zou zijn om zonnepanelen te plaatsen op het dak van De Schutse. Wij kwamen toen tot de conclusie om dit niet te doen, de investering en het rendement voor ons als afnemer van elektriciteit zou de komende jaren nog niet renderen. Een bijkomend probleem is dat er veel duiven op het dak zitten die de zonnepanelen zullen bevuilen en dus zullen we de panelen vaak schoon moeten maken.
Eind vorig jaar heeft B&W van de gemeente Ooststellingwerf plannen ontwikkeld om in de gemeente Ooststellingwerf een aantal zonnepaneelvelden te realiseren. Men wil de gemeente eigenlijk totaal van zonne-energie gebruik laten maken.
Een locatie is o.a. Appelscha Hoog.
Appelscha Hoog is een locatie naast de golfbaan de Hildenberg.
Dit alles is nog in ontwikkeling. Ook de gemeenteraad moet zich hier nog over buigen, vermoedelijk in mei. Naar ik verwacht: positief.
In de kerkenraadsvergadering van 7 februari is dit ook aan de orde geweest.
Het zou kunnen zijn dat we hier als verenigingen of stichtingen of als kerk met elkaar in een soort coöperatief verband groene stroom van zouden kunnen krijgen. Of dit resultaat gaat krijgen is nog van vele zaken afhankelijk. Maar hiermee zou dit weer een punt zijn om actief bezig te zijn met de Groene Kerk.

Jan Oosterloo
Voorzitter van het college van kerkrentmeesters

‘Groen geloven, denken en doen thuis’

Dient gemak Gods schepping?
Notulen, de zondagsbrief, een adreswijziging, een uitnodiging voor een feestje.
Veel komt tegenwoordig online binnen op onze computer, tablet of telefoon.
We kunnen het online lezen en er hoeft bijna niets meer op papier.Maar gemak dient de mens en wat is er nu makkelijker dan even dat berichtje uit te printen zodat je het niet vergeet of fijn na kunt lezen. Waar vroeger ons geheugen werd uitgedaagd om alles te onthouden of snel een aantekening te maken, hebben we nu met één druk op de knop het hele verhaal op papier.
Maar dient dit gemak Gods schepping? Nee, kan ik rustig stellen.
Door te printen gebruikt men, vaak nog, milieuonvriendelijke inkt maar verbruikt men ook tonnen aan papier.
Om deze tonnen aan papier te produceren moeten er bomen worden gekapt. Bomen die onze CO2 uitstoot omzetten in broodnodige zuurstof, die o.a. de opwarming van de aarde tegengaan en zorgen voor een stabiele waterhuishouding. Het duurt 25 jaar voordat een boom qua CO2 opname een volwassen omgekapte boom kan vervangen. Dan heb ik het nog niet eens over het afval van de cartridges en de vervuiling die de productie en het vervoer van papier en inkt veroorzaken.
In ons achterhoofd weten we dit natuurlijk wel maar we ‘vergeten’ dit zo gemakkelijk of we hebben wel een goed excuus waarom we iets uitgeprint op papier moeten hebben.
Met een stukje bewustwording kunnen we heel wat inkt en papier besparen. Terug naar het memoblokje, het aantekeningenboekje en de pen met inkt op waterbasis zoals een fineliner, is al een oplossing. Moet er toch geprint worden? Gebruik dan milieuvriendelijke inkt of een laserprinter, stel de printer in op zuinig printen, print dubbelzijdig en verklein de letters van de tekst. Het zijn kleine aanpassingen maar het helpt.Wij mensen zijn aangesteld als heersers en bewaarders van de Hof van Eden, het paradijs, wat ook een beeld is voor de schepping. Heersen en bewaren maar wel in de verwondering voor alle geheimenissen van de schepping zoals zo mooi beschreven in psalm 104. Zo mogen we de aarde doorgeven aan generaties die nog komen.Jolanda Marissen-Koekoek

‘Groen geloven, denken en doen thuis’ 

In Nederland wordt ieder jaar ruim 2 miljard kilo eten weggegooid. Dat is gemiddeld 135 kilo per persoon.

Hebt u dat nu ook? Ik kook vaak net te veel. Vooral wanneer we gasten hebben blijft er nogal eens wat over. Een restje soep, een stukje vlees, wat groente, beetje rijst, bodempje saus, wat aardappeltjes en zo voort. Kleine beetjes waarvan je denkt: “wat moet ik hier mee?” Weggooien is zonde en zonde, vertelde iemand me, is je doel missen. En voedsel mist volledig zijn doel wanneer het in de kliko belandt.

Lang heb ik restjes keurig in bakjes bewaard om ze vervolgens aan het eind van de week alsnog in de kliko te laten verdwijnen. Nu ik me voor deze collumn wat meer ben gaan verdiepen in duurzaamheid komen er allerlei goede tips voorbij.

Rijst kun je prima bewaren in de vriezer en later weer verwarmen of in tomatensoep gebruiken. Bami, nasi en macaronigerechten bewaren in de vriezer tot je met alle bakjes samen weer een maaltijd hebt. Ook handig wanneer er onverwacht iemand blijft eten en je net niet genoeg hebt. Veel groente en vlees belandt bij mij in een hartige taart, stoofpot, salade of roerbakschotel. Af en toe eten we: ”mama ruimt de vriezer op”. Het is even uitproberen maar je wordt creatief.

Het verhaal over de 5 broden en 2 vissen komt bij me boven, Johannes 6:12-13. Er is te weinig voedsel om de menigte die Jezus is gevolgd te voeden. Jezus spreekt de zegen uit over het voedsel wat er is en beveelt de discipelen te gaan delen. Dan blijkt er genoeg te zijn en wat over is wordt verzameld: 12 manden vol. Er is een wonder gebeurt en hier zien we iets van Gods wonderbare macht. Maar dat niet alleen. Die volle manden met verzameld brood vertellen ons ook dat we zuinig moeten zijn op wat ons is gegeven en dat we onze zegeningen mogen tellen. In Nederland hebben we voedsel in overvloed. Laten we er zuinig op zijn.

Jolanda

Voor meer tips kijk eens op:

www.kromkommer.com       www.mileucentraal.nl        www.nowastenetwork.nl

 

Teken van hoop 13 nov. 2016

Zweden heeft opnieuw de groenste economie van de wereld. Sinds 2010 wordt er een ranglijst van groene economieën opgesteld waarbij 80 landen worden onderzocht. Na Zweden komen direct de andere Scandinavische landen en dan Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk. Sommige ontwikkelingslanden doen het bijzonder goed: Zambia (8), Brazilië (10), Costa Rica (11) en Ethiopië (14). Ons land volgt pas daarna op de 17e plaats! Nederland doet het een stuk beter in de ranglijst van de potentie die een economie heeft, want daarbij staan we op d 8e plaats. Maar op het gebied van hernieuwbare energie in het totale aanbod van energie blijven we dus achter net zoals Japan (34) en Zuid-Korea (46) die het nog veel slechter doen. Dat Scandinavië en met name Zweden ons een goed voorbeeld geven, direct gevolgd door de Alpen landen en Duitsland en ook de prestatie van Ethiopië, dat vind ik een Teken van hoop!

Teken van hoop 1 jan. 2017

Duurzame energie biedt volgens experts antwoorden op de Afrikaanse energieproblemen. Het goede nieuws is dat de transitie al is ingezet – met landen als Kenia en Ethiopië op kop. “Zoals de zaken nu lopen-zo zegt de Achim Steiner, directeur van het VN milieuprogramma- zal Afrika op termijn niet langer afhankelijk zijn van de mondiale oliemarkt waar je de ene dag 120 dollar betaalt voor een vat, de volgende dag nog maar 80 dollar en dan plots weer het dubbele”, zegt hij. ”Wie in Afrika beslist om de wind, zon en aardwarmte te benutten, bevrijdt zich van de wereldenergiemarkten en brengt elektriciteit naar alle uithoeken van het land, zonder dat mensen dertig jaar moeten wachten op de uitbreiding van stroomnet”. Dat Afrika zo gestaag bezig is om duurzame energie te gebruiken en een aantal landen ook in slagen, dat vind ik een Teken van Hoop.

Homepage

HET GROENE KERK LIED                 (Gezongen tijdens de startzondag)

Refrein:
Maak hem groen toch die aarde, kleur alles licht.
Geef het leven meer waarde, een beter gezicht.
Maak hem groen toch die aarde, ’t is onze plicht.
Geef het leven meer waarde, ga voor evenwicht.

1 De aarde is vol kleur begonnen;
er bloeide veel, in harmonie.
Men leefde heel lang onbezonnen;
maar toch verdween ooit die magie.

2 Er kwamen vuile industrieën.
Het afval stapelde zich op.
De luxe kreeg ons op de knieën.
En de natuur ging op de schop. 

3 De aarde kent nu kale plekken
waar groen verdween en niets meer groeit.
We moeten het opnieuw ontdekken
dat lucht schoon is en water vloeit!

4 De kerk gaat mee in duurzaam leven;
de schepping zit haar in het bloed.
De aarde wordt nooit opgegeven;
een groene kerk dat doet ons goed!

©Tekst en Muziek: Janos Schellevis, september 2016
(Bron kerkklanken nr. 7 15de jaargang)

‘Groen geloven, denken en doen thuis’

GROENE KERK = GROENE GEMEENTE

Tijdens de startdienst werd het thema “Groene Kerk” gelanceerd. Als kerk zouden we meer milieubewust moeten gaan werken. En eerlijk is eerlijk. Dat kan en moet natuurlijk ook. Want wij als beheerders van deze prachtige planeet mogen er best eens wat beter voor gaan zorgen. Vanuit de overheid is de tasjesregeling ingevoerd. Het was even lastig maar we zijn er nu al aan gewend om niet overal meer zomaar een plastic tas te krijgen. Maar we kunnen zoveel meer. De kerk kan een mooi startpunt zijn. Want de kerk bestaat uit heel veel mensen en wanneer die mensen allemaal hun steentje bij gaan dragen dan wordt het milieu al een beetje minder belast.

Groene tip: Veel mensen drinken graag een kopje koffie, thuis of in de kerk. Daar houden we koffiedik / prut van over. In plaats van het in de groene container te gooien kunnen we er ook hele nuttige dingen mee doen waardoor we andere kunstmatige bestrijdingsmiddelen of meststoffen kunnen laten staan. Koffiedrab is goed voor de planten en het verrijkt je tuinaarde, zowel op korte als op lange termijn. Fruitbomen schijnen door het gebruik van koffiedrab een betere oogst te geven. Verder hebben katten een hekel aan koffiedrab, dus het voorkomt kattenkak in je tuin. Slakken in je tuin, ook hier brengt koffieprut uitkomst. Slakken hebben een hekel aan koffiedrab en laten de planten waar je dit om heen hebt gestrooid met rust. Wel geregeld vernieuwen. En als laatste: koffiedrab helpt ook tegen bladluizen.

Jolanda Marissen
(Bron kerkklanken nr. 7 15de jaargang)

‘Groen geloven, denken en doen thuis’

God aanbidden en dienen, en Zijn schepping eren is God meenemen in de supermarkt.

Bij de slager vraag ik om 400 gram runderpoulet om een lekkere bouillon van te trekken. Het vlees wordt op een bakje gelegd en afgewogen. Daarna wordt het keurig verpakt met folie en een papieren zak erom heen. Niets mis mee natuurlijk want de slager moet tenslotte zorgen dat het vlees vers en goed verpakt meegegeven wordt . Tot ik thuis kwam en ineens besefte wat ik aan het doen was. Op de fiets naar de slager, vlees laten verpakken, op de fiets naar huis waar ik de folie loshaal en het vlees in de pan gooi. Plastic bakje en folie verdwijnen in de container, papieren zakje bij het oud papier.

Verpakkingen. We staan er vaak niet bij stil maar het geeft enorm veel afval. Met de feestdagen voor de deur bedenk ik dat de tijd van lekkere hapjes en kerstdiners er aan komen. In de folders van de supermarkten worden we lekker gemaakt met allerlei kant en klare producten. Gemakkelijk af te halen en zo op tafel te zetten. Maar na het feestmaal blijven we zitten met een overvolle vuilniscontainer van al die plastic bakjes, schaaltjes, dekseltjes en stukken afdekfolie. Dat afval moet worden opgehaald en worden verwerkt wat CO2 uitstoot oplevert.

Maar wat is het alternatief? Bewuster shoppen! Zelf een afsluitbaar bakje meenemen wanneer er verse producten gekocht gaan worden. Kies voor onverpakt groente en fruit zoals bijv. komkommer en paprika’s. Koop geen flesjes water maar vul je eigen flesje met kraanwater. Geef kinderen geen kleine pakjes drinken maar schenk gewoon uit een fles in een beker. Zet weer eens gezellig een pot thee in plaats van die eenpersoonszakjes. Neem een plak koek in plaats van per stuk verpakte koeken.

Kortom, Back to basic!

Jolanda Marissen
(Bron kerkklanken nr. 8 15de jaargang)

‘Groen geloven, denken en doen thuis’

Goed voornemen voor het nieuwe jaar?

Tijdens de feestdagen ben ik geschrokken van wat er bij ons thuis aan spuitbussen doorheen gaat. Ter voorbereiding van Sinterklaasavond is er heel wat afgeknutseld en is er de nodige verf, papier, inkt en lijm gebruikt. Voor kerst en de jaarwisseling heeft iedereen zich, wat betreft de uiterlijke verzorging, extra uitgesloofd en ik zelf ook nog eens met frutselarij zoals kerststukjes en leuke lichtjes maken.

Moeten we dat dan allemaal afschaffen? Dat zou toch wel heel jammer zijn. Juist de creatieve invulling van een surprise maakt Sinterklaasavond zo gezellig. Kerststukjes en fröbel dingen fabriceren is ook een mooi tijdverdrijf in deze donkere dagen. En tja, mijn haar wil ik ook wel verzorgd hebben wanneer ik de deur uit ga.

‘Kan het niet anders?’ vroeg ik me af en vervolgens ’Hoe deed men het vroeger dan?’.

Spuitbussen bevatten gemiddeld zo’n 50% aan drijfgas. Drijfgas werkt mee aan de veroorzaking van smog. Wanneer we driftig aan het spuiten zijn, ademen we het ook nog eens in. Niet goed dus. Tevens bevat de helft van een fles gas in plaats van het product dat je eigenlijk wilt gebruiken. Dat betekent grotere flessen of bussen en dus meer afval. Terug naar het hippietijdperk en niets meer gebruiken is misschien wat rigoureus maar gelukkig zijn er prima alternatieven.

Haarlak is er ook te koop met mechanische verstuivers en deodorant in een roller bevat geen gas en is ook kleiner in volume en efficiënter in gebruik. Voor het knutselen kunnen we natuurlijk verf en lijm gewoon uit potjes of flessen gebruiken.

Door zoveel mogelijk de spuitbussen te vermijden werken we allemaal een klein beetje mee aan een schonere lucht en minder afval.

Een goed begin voor een nieuw jaar. Doet u mee?

Jolanda Marissen
(Bron kerkklanken nr. 8 15de jaargang)
 

Groene tekenen van hoop van de afgelopen periode

Teken van hoop 2 nov. 2016

Weer een lokaal teken van hoop, vandaag. Het komt van onze groenteboer Daan, in het Verscentrum en het heet ‘Groente op Maat’. Direct bij de ingang staat een grote bak met allerlei groentes. Je vindt in die bak allerlei groenten, die je met elkaar mag combineren in een papieren zak voor dezelfde prijs per 200 gram. Erg handig voor 1-persoonshuishoudens, maar ook voor anderen. Zo koop je niet gauw teveel waardoor je blijft zitten met een half bakje champignons of een halve broccoli. Je koopt wat je nodig hebt en zo wordt verspilling tegengegaan. En dat is hard nodig want gemiddeld gooien we 1/3 van ons voedsel weg. Omdat het ook nog eens niet is voorverpakt levert Daan en de organisatie die dit ontwikkeld heeft met dit initiatief een prima bijdrage aan een duurzaam en groen milieu. En dat vind ik een teken van hoop!

(Bron kerkklanken nr. 8 15de jaargang)